Chokolade, østers og champagne – kan afrodisiakum give dit sexliv et boost? Læs mere om, hvilke typer mad der øger begæret og baggrunden for denne effekt.
Starten på et sexliv med en ny partner er ikke altid let. Manglende viden om din partners præferancer og dine egne forventninger til et godt parforhold kan medføre usikkerhed i den seksuelle relation. Det kan give anledning til spørgsmål og overvejelser som: hvornår er det rigtige tidspunkt at have sex? Hvordan skal det være? Hvilke forventninger har den anden? Hvad, hvis det ikke fungerer? Vi har samlet et par gode råd til en bedre start.
Klar? Parat? – Tid til sex
Uanset omfanget af dine tidligere seksuelle erfaringer, så er nervøsitet og usikkerhed en almindelig del af den første tid sammen.
Et nyt forhold er også lig med et helt nyt sexliv, og selvom du er lidenskabeligt forelsket i din partner, kan det være svært at vide, hvornår I hver især er klar.
Generelt kan det anbefales at vente lidt med den første seksuelle kontakt. Du skal føle dig tryg og godt tilpas med din nye partner, før du tager det næste skridt, og spørgsmålet om,hvornår det er det rigtige tidspunkt, er naturligvis individuelt. Det vigtigste er, at du venter til du føler dig sikker.
Intimitet og seksualitet
Husk at seksualitet er en oplevelse, der handler om mere end blot kropskontakt og begær. Psykologiske faktorer fylder en lige så stor del af et godt sexliv. Læge og professor i sexologi, samt mangeårig formand for foreningen Sex og Samfund, Christian Graugaard, betoner ofte denne pointe i sine artikel- og bogudgivelser.
I rapporten ”Seksualitet og Sundhed” skriver Graugaard at ”For mange mennesker er det sanseligheden, som giver seksualitet mening og dybde, og af samme grund interesserer de fleste sexologer sig for intimitet (…)”1
Det er altså vigtigt at skabe en dyb kontakt til din nye partner, før I begynder at udforske hinanden seksuelt. Intimiteten er enormt betydningsfuld. At man føler fortrolighed, bekræftelse og nærvær fra sin partner, går hånd i hånd med erotikken.
Sexliv og høje forventninger
Selvfølgelig ønsker du, at alt skal være perfekt første gang du og din partner har sex med hinanden. Men presset for at det skal være så godt som muligt, kan bevirke, at du føler dig nervøs og klodset, også fordi du i begyndelse af et forhold er mere usikker end normalt. Prøv i stedet at slappe af og se det som en vidunderlig og spændende tid. Mange mennesker oplever ofte, at den første seksuelle erfaring med en ny partner er en smule akavet og ikke helt lever op til forventningerne. Det er helt normalt. Giv dig selv og din partner tid til at nærme jer hinanden og vænne jer til det nye forhold. Jeres sexliv vil måske ikke være som forventet de første gange, men jo bedre I lærer hinanden at kende, des bedre vil det udvikle sig til at blive.
Tal med hinanden om sex
Gensidig kommunikation omkring jeres seksualitet forebygger tvivl og misforståelser, og hjælper jer til at forstå hinandens ønsker og forventninger. Selvom det kan være svært, så forsøg at tale åbent og ærligt om, hvad du kan lide og hvad du ikke bryder dig om, og se det som et positivt tegn, hvis din nye partner fortæller dig, hvad han/hun foretrækker. Det viser, at din partner har tillid til dig, og ønsker at være i stand til fuldt ud at nyde og yde det bedste for jeres sexliv.
Forhåbentligt får du og din nye partner et vidunderlig og tilfredsstillende seksuelt samliv, som I sammen udforsker og nyder, som det er tilfældet for de fleste nye par. Hav tålmodighed, lyt til hinanden og frem for alt, nyd det! Et velfungerende sexliv er en ressource2, der bidrager til social og mental trivsel, hvilket i sidste ende øger både din og din partners livskvalitet.
Kilder
Kilder:
1 Christian Graugaard: Seksualitet og Sundhed, rapport for Vidensråd for Forebyggelse, 2012. http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/rapporten_seksualitet_og_sundhed.pdf
2 Christian Graugaard: Seksualiteten er en raskhedsfaktor, Politiken, 1. marts 2013. http://politiken.dk/debat/profiler/graugaard/ECE1911631/seksualiteten-er-en-raskhedsfaktor/